لاستیکها بخش مهمی از ایمنی خودرو هستند و وابسته به سلامت چرخهای آن میباشند. لاستیکها بار وزن وسیله را به دوش میکشند و در صورت خراب شدن یا بهدرستی عمل نکردن، ممکن است خودرو خراب شود و در ترددهایش حوادث ناخوشایندی رخ دهد. در این راستا، لاستیک سایی یکی از مهمترین عوامل در عملکرد و ایمنی لاستیکها است.
لاستیک سایی به معنای آج خوردن لاستیک است که باعث افت کیفیت و کارایی لاستیک میشود. زمانی که آج خودرو از بین میرود و سطح تایرها صاف میشوند، حالت لاستیک سایی شکل میگیرد. در این حالت، لاستیکها دچار افت کیفیت خواهند شد و عمر مفید آنها کاهش خواهد یافت. بدون تعویض لاستیکهای سایی، رانندگی در سطوح معمولی و آسفالتهای خیابان هم دشوار خواهد شد، چه برسد به رانندگی روی سطحی صاف و لغزنده.
بنابراین، برای حفظ ایمنی و عمر مفید لاستیکهای خودرو، لازم است که به منظور جلوگیری از آج خوردن، لاستیکهای خودرو را به طور منظم بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید.
دلایل رایج که باعث لاستیک سایی میشود
1. فرمان خودرو:
درستی کارکرد فرمان از نشانههایی است که لاستیکها به درستی کار میکنند و دچار ساییدگی نشدهاند. در صورتی که فرمان خودرو در حین رانندگی به یک سمت کشیده شود یا هنگامی که فرمان رها میشود، خودرو از مسیر خود منحرف شود، نشانهای است که لاستیکها دچار ساییدگی شدهاند. بررسی شاخصهای عیبیابی لاستیک میتواند به مشخص شدن دلایل ساییدگی کمک کند. برای مثال، باد لاستیکها نباید ناهمگون باشد و فرمان خودرو نباید میزان نداشته باشد. این مسائل ممکن است باعث ساییدگی لاستیکها شوند.
2. همراستایی لاستیکها:
لاستیکهایی که در یک راستا قرار ندارند، به سرعت دچار فرسایش و ساییدگی میشوند. همراستاکردن لاستیکها، یکی از کارهایی است که تعمیرکاران ماهر باید انجام دهند.
3. فنربندی خودرو:
فنربندی خودرو نیز نقش مهمی در ایمنی و رانندگی لاستیکها دارد. این فنرها نقش مهمی در جلوگیری از ضربههای در دستاندازها ایفا میکنند. در صورتی که فنربندی خودرو خراب شود و آسیب ببیند، فشار بر لاستیکها و بخشهای دیگر خودرو افزایش مییابد و ممکن است منجر به ساییدگی لاستیکها شود.
4. جلوبندی خودرو:
مشکلاتی که در جلوبندی خودرو به وجود میآید هم روی چرخها اثر میگذارد و ممکن است ساییدگی لاستیکها را تسریع کند. به همین دلیل، در صورتی که جلوبندی خودرو دچار اشکالات فنی شده است، بهتر است آن را تعمیر کنید تا احتمال ساییدگی لاستیکها کاهش یابد.
با توجه به اهمیت لاستیکها در خودروها، بهتر است همیشه به حفظ سلامت لاستیکها توجه کنید و با مراجعه به تعمیرکاران متخصص، همواره لاستیکهای خودرو را بررسی و تعمیر کنید تا از ایمنی خود و دیگران حفاظت کنید.
تشخیص ایراد لاستیک سایی بر اساس نوع ساییدگی روی تایر
1. ساییدگی لبههای بیرونی تایر:
این نوع ساییدگی معمولا به دلیل نامتعادل بودن فشار هوا در دو طرف تایر به وجود میآید. وقتی فشار هوا در یکی از طرفهای تایر بیشتر باشد، لبه بیرونی آن فشار بیشتری را تحمل میکند و باعث ساییدگی آن میشود. برای جلوگیری از این نوع ساییدگی، فشار هوا در هر دو طرف تایر باید به طور یکنواخت تنظیم شود.
2. ساییدگی وسط تایر:
این نوع ساییدگی معمولا به دلیل افزایش فشار هوا در مرکز تایر و کاهش آن در لبهها به وجود میآید. این مشکل معمولا در تایرهایی که فشار هوای آنها بیش از حد است، رخ میدهد. برای جلوگیری از این نوع ساییدگی، فشار هوای تایر باید به میزان مناسب تنظیم شود.
3. ساییدگی لبه داخلی تایر:
این نوع ساییدگی معمولا به دلیل نامتعادل بودن فشار هوا در دو طرف تایر به وجود میآید، اما در این حالت فشار هوا در لبه داخلی تایر بیشتر است. این مشکل ممکن است در صورتی رخ دهد که فشار هوا در لبه داخلی تایر کمتر از حد مجاز باشد. برای جلوگیری از این نوع ساییدگی، فشار هوای تایر باید به طور یکنواخت در هر دو طرف تایر تنظیم شود.
4. پلهشدگی تایر:
این نوع ساییدگی معمولا به دلیل عدم تعادل و وجود نواحی بیتراز در سطح جاده و یا فنربندی خودرو نامناسب به وجود میآید. برای جلوگیری از این نوع ساییدگی، فنربندی خودرو باید بررسی و تعمیر شود و چرخهای خودرو باید بالانس شوند.
5. تو رفتگی تایر:
این نوع ساییدگی معمولا به دلیل بارگیری بیش از حد و یاستفاده از وزنهای نامتعادل در خودرو به وجود میآید. برای جلوگیری از این نوع ساییدگی، بار خودرو باید به طور متوازن توزیع شود و وزنهای نامتعادل باید تعویض شوند.
در کل، تنظیم فشار هوا در تایرها، بررسی و تعمیر فنربندی و بالانس کردن چرخها از مواردی است که میتواند به جلوگیری از ساییدگی تایر و افزایش عمر مفید آنها کمک کند. همچنین، بهتر است برای جلوگیری از ساییدگی تایر، به طور منظم تایرهای خودرو را بررسی و بازدید از کارگاه خدماتی خودرو انجام دهید.